Stora cykeltävlingar i världen

Cykelsporten är en sport som delas in i flera olika grenar. I Sverige kan man tävla i landsvägscykling, mountainbikecykling, cykelcross och BMX. Utomlands tävlas det även i velodrom samt inomhuscykling som delas upp i konstcykling samt cykelboll. Det arrangeras dessutom tävlingar i mountainbikeorientering. Dessa tävlingar arrangeras det internationella orienteringsförbundet. Idag ingår flera grenar av cykelsporten i de Olympiska sommarspelen.

De mest kända och mest prestigefyllda landsvägstävlingarna inom cykelsporten är Grand Tour-tävlingarna (Tour de France, Vuelta a España och Giro d´Italia). Andra årliga landsvägstävlingar är bland annat Dauphiné Libéré och Schweiz runt. Varje år tävlas det dessutom i olika endagslopp, som Paris-Roubaix, Flandern runt och Gent-Wevelgem. För den som har ett stort intresse av cykelsporten finns möjligheten att oddsa på vem som kommer att vinna olika tävlingar på olika spelsajter på nätet. Där går det även att lägga odds på matcher och tävlingar inom ett flertal andra sporter.

Tour de France

Ett annat stort cykelevent är världsmästerskapen i cykling. I VM tävlar man både i linjelopp och tempolopp och det finns lopp för både elitmän, elitkvinnor, U23 (män), juniorer (män) samt amatörer (män). Förra året hölls VM i Italien och vinnarna var bland annat Rui Costa (linjelopp, elitmän) och Marianne Vos (linjelopp, elitkvinnor). Svenska Emma Johansson knep en silvermedalj i linjeloppet för kvinnor. De kommande åren kommer VM i cykling att arrangeras i Spanien (2014), USA (2015) och Qatar (2016).

Cykelsporten är, som tidigare nämnt, en sport som man tävlar inom i de Olympiska sommarspelen. De grenar det tävlas inom i OS är landsvägscykling, bancykling, BMX och mountainbike. Alla grenar har tävlingar för både kvinnor och män.

About