Emma Johansson – Sveriges bästa cyklist

Emma Johansson är en svensk cyklist född 1983 från Sollefteå i Ångermanland. Hon är kanske framförallt känd för det olympiska silver hon tog vid de olympiska sommarspelen 2008 i Peking. Där fick hon smeknamnet ”Silver-Emma”, men till dags dato är hon kanske värd ett ännu finare namn.

Det var i linjeloppet i OS den 10 augusti 2008 som Emma Johansson tog Sveriges första OS-medalj i cykel sedan herrarna Michel Lafis, Anders Jarl, Björn Johansson och Jan Karlsson tog brons i lagtempoloppet vid OS 1988 i Seol. Johanssons medalj blev också den första som en svensk damcyklist tog i ett olympiskt spel. I slutändan så var hon ungefär en cykellängd ifrån att knipa guldet, men brittiskan Nicole Cooke blev lite för svår i spurtstriden. Silvret var något av en överraskning eftersom hon tidigare som bäst presterat en sjätteplats i ett världsmästerskap.

Emma är bosatt i Norge där hon bor tillsammans med tränaren och man, Martin Vestby. Hon tävlar för det norska proffsstallet Team Hitec Products UCK. Och tävlandet går bra, så bra att hon nominerades till att få pris vid idrottsgalan som årets kvinnliga idrottare. Och detta med all rätt med tanke på hennes resultat i sitt tävlande under de senaste året. Tillsammans med holländskan Marianne Voss är hon överlägsen i cykelvärlden menar experten Roberto Vacchi, i en artikel där man även avslöjar att det internationella cykelförbundet släppt världsrankingen för kvinnor – där Johansson nu ligger i topp!

Om man ska tro Vacchi så beror detta lite på att holländskan även tävlat lite i mountainbike och därför inte plockat hem förstaplatsen som hon innehaft sedan säsongen 2007. Men å andra sidan, menar han, är Johansson också i en klass för sig och bra överallt, till skillnad från konkurrenterna. Några är bra på tempo, på att spurta och någon är bra uppför. Emma och Voss är bra på alla dessa delar och är därför i en klass för sig själva.

About